5 nejlepších jídel, která musíte v Mexiku ochutnat
Mexiko je země výrazných chutí a vy se o tom při své návštěvě můžete přesvědčit na vlastní kůži. Zkuste mezi poznáváním zdejších krás také místní kuchyni, kterou české podniky napodobují, ale jejich pokrmy mívají k Mexiku hodně daleko!
Byla by věčná škoda objevovat velkolepou mexickou historii a při tom se občerstvovat docela mezinárodní nebo fast foodovou kuchyní. Proto jsme pro vás připravili 5 nejlepších jídel, na která byste si rozhodně měli během pobytu v Mexiku zajít.
Bavíte se rádi až do noci? Podívejte se na 6 barů, které musíte v mexickém Acapulcu jistě navštívit!
1. Burrito
Název tohoto jídla určitě znáte, protože právě fast foody, ale často i klasické podniky se o něj snaží. To pravé mexické burrito ale nakonec najdete opravdu jen v Mexiku.
Co to je: Základem tohoto pokrmu je tortilla, kterou lze naplnit takřka libovolnou směsí – Mexičané si obvykle velmi ujíždí jen na mase a fazolích, ale když zapojí více kreativity, vznikají skutečně lahodné kousky – se zakysanou smetanou, se zeleninovou směsí, s avokádem, s různými druhy sýrů… Tomuhle pokrmu se dá propadnout už během prvního ochutnání.
2. Nachos
V českých marketech se nachos hojně prodávají a opodál v regále nikdy nechybí ani několik druhů dipů. Tyhle kukuřičné placičky, známé ve tvaru trojúhelníku, mají v Mexiku ale úplně jiný říz.
Co to je: Základem je opět tortilla, tentokrát nakrájená na menší dílky. Podává se s nejrůznějšími zálivkami, v níž hraje roli například sýr, olivy, cibule, fazole, salsa, rajče, zakysaná smetana, papričky Jalapeňo a další.
U nachos nemůžeme nezmínit příběh o jejich vzniku. V roce 1943 přišlo do podniku, kde pracoval jakýsi Ignacio „Nacho“ Anaya, několik manželek amerických vojáků a on neměl, čím by je pohostil. Od předešlého dne však nestačil doplnit zásoby v kuchyni, takže si musel vystačit s málem – proto rozkrájel kukuřičné tortilly, pokryl je rozpuštěným čedarem a naservíroval s nakládanými papričkami.
Pokrm se natolik ujal, že 21. říjen se v Mexiku i ve Spojených státech slaví jako Mezinárodní den Nacho.
3. Chilli con carne
Směs, která má připomínat chilli con carne, podávají nejen české restaurace. Snaží se o ně i některé hospodyňky a vznikají přitom opravdu chuťově luxusní skvosty. Stačí malinko změnit poměr ingrediencí a na světě je jiný pokrm. V Mexiku to vidí takhle.
Co to je: Chilli con carne je směs mletého masa, rajčat, pinto fazolí, chilli papriček, cibule, česneku, koriandru, soli, pepře a odvážnější kuchaři do něj neváhají dávat i hořkou čokoládu. Skupenstvím připomíná chilli con carne velmi hustou omáčku. Navíc je výživné a skvěle zasytí i v menším množství.
4. Enchilladas
Těžko se v Mexiku hledá pokrm, v němž nefiguruje tortilla. Ale když se recepty osvědčují, tak proč ne?
Co to je: Enchilladas jsou také tortilly – namočené v horkém oleji a naplněné směsí (maso, rajčata, sůl, tabasco, tymián) se stočí a s omáčkou se zapečou v zapékací míse. Nakonec je ještě mistr kuchař potře smetanou a naservíruje. Vaše chuťové buňky budou blahem bez sebe!
5. Tamales
Tohle je naprostá specialita, která nesmí na vašem „must-eat“ listu chybět. Svědčí o tom i to, že tamales mají svůj původ už v období 8 000 let před Kristem. Pochutnávali si na nich Aztékové i Mayové!
Co to je: Tamales jsou kukuřičné placky plněné kuřecím a vepřovým masem, mrkví, bramborou, cibulkou, paprikou, hráškem a dalšími dobrotami. Směs se poklade do kukuřičných placek, ty se pak zabalí, zavážou a asi hodinu se vaří ve vodě. Ideální jsou tamales v doprovodu rýže.
Neochutnat je jako necestovat
Jídlo je tradiční součástí kultury každé země. Proto byste neměli ochutnávku kuchyně vynechat, abyste dokonale poznali zemi, kterou jste se rozhodli navštívit. Mexiko vám uhrane chutěmi i barvami a nakonec budete rádi, že jste přece jen nezůstali u hamburgerů nebo hranolek.